درایو آسانسور که با نام اینورتر آسانسور نیز شناخته میشود، دستگاهی الکترونیکی است که با تنظیم ولتاژ و فرکانس ورودی به موتور آسانسور، سرعت چرخش خروجی آن را تنظیم میکند. مهمترین وظایف درایو آسانسور عبارتاند از:
کنترل سرعت حرکت آسانسور: اینورتر آسانسور با تنظیم ولتاژ و فرکانس موتور، سرعت حرکت کابین آسانسور را بهصورت دقیق کنترل میکند.
ایجاد حرکت نرم و بدون لرزش: با کنترل دور و گشتاور خروجی موتور، حرکت کابین بهصورت نرم و بدون لرزش و تکان خواهد بود.
کاهش مصرف انرژی: یکی دیگر از وظایف درایو آسانسور، کنترل جریان هجومی موتور در هنگام راهاندازی است. این قابلیت میزان مصرف برق و هزینههای مربوط به آن را تا حد زیادی کاهش میدهد.
افزایش ایمنی: اینورتر آسانسور با قابلیت هایی مانند ترمزگیری اضطراری، کنترل اضافه بار و اضافه جریان، کنترل حرارت و … ایمنی استفاده از آسانسور و طول عمر تجهیزات مرتبط با آن را افزایش میدهد.
با توجه به تنوع بالای اینورتر صنعتی و کاربردهای آن، انتخاب اینورتر آسانسور کمی دشوار به نظر میرسد. به همین علت در این مقاله به معرفی بهترین درایو آسانسور و برندهای تولیدکننده آنها میپردازیم؛ اما پیش از آن، بهتر است تفاوتهای درایو آسانسور با سایر اینورترهای صنعتی را درک کنیم.
تفاوت درایو آسانسور و اینورترهای معمولی
سیستم کنترل اینورترهای صنعتی به دو نوع تقسیم میشود:
سیستم کنترل حلقه باز
سیستم کنترل حلقه بسته
در سیستم کنترل حلقه باز (Open Loop)، خروجی سیستم به طور مستقیم بر ورودی سیستم تأثیر نمیگذارد. به عبارت دیگر، سیستم بدون درنظرگرفتن خروجی، به کار خود ادامه میدهد. اما در سیستم کنترل حلقه بسته (Closed Loop)، خروجی سیستم به طور مداوم اندازه گیری شده و برای تنظیم ورودی سیستم استفاده میشود. به عبارت دیگر، سیستم باتوجه به خروجی به طور خودکار تنظیم میشود.
درایو آسانسور معمولاً از سیستم کنترل حلقه بسته استفاده میکند تا امکان تنظیم دقیق سرعت و ترازکردن دقیق کابین با طبقات ساختمان را فراهم نماید. بهطورکلی درایوهای آسانسور را به دو دسته تقسیم میکنند:
درایو اختصاصی آسانسور: برخی از شرکتها مانند اینورتر اینوت یک مدل از محصولات خود را بهصورت اختصاصی برای کاربرد آسانسور طراحی و تولید میکنند. این نوع اینورتر معمولاً قیمت بالاتری نسبت به محصولات مشابه دارد.
درایو آسانسور با کارت ماژولار: دیگر شرکتها، درایوهای خود را بهصورت عادی و برای استفاده در کاربردهای مختلف طراحی میکنند؛ اما با اضافه کردن یک کارت ماژولار سخت افزاری، می توان این اینورترها را برای آسانسور نیز استفاده کرد.
در ادامه بهترین برندهای درایو آسانسور و برخی از مشخصات فنی آنها را بیان میکنیم؛ با ما همراه باشید.
بهترین برندهای درایو آسانسور
بهترین برندهای درایو آسانسور عبارت اند از:
بهترین برندهای اینورتر آسانسور
اینورتر اینوت سری GD200L
اینورتر دلتا سری DELTA C2000 به همراه کارت ماژولار
اینورتر تتا سری MA510 و MA610 به همراه کارت ماژولار
اینورتر LS سری iS7 به همراه کارت ماژولار
اینورتر پرتو صنعت سری LX
اینورتر استنسون سری G1100 به همراه کارت ماژولار PG
علاوه بر برندهای فوق میتوان از اینورترهای اروپایی نیز برای درایو آسانسور استفاده کرد. اما باتوجه به قیمت بالای این اینورترها و کارتهای ماژولار آنها، استفاده از این درایوها صرفه اقتصادی ندارد.
اینورتر ABB
اینورتر دانفوس
اینورتر اشنایدر
در ادامه مشخصات فنی برخی از محبوبترین اینورترهای گفته شده را بیان میکنیم.
درایو آسانسور اینوت