گیربکسهای صنعتی براساس عوامل مختلفی مانند کاربرد، مکانیزم، نوع دنده و… قابل دستهبندی هستند. بهعنوان مثال براساس مکانیزم تغییر سرعت به دو دسته کاهنده و افزاینده تقسیم میشوند. همچنین براساس نوع دندههای بهکار رفته در گیربکس میتوانیم آنها را به ۴ دسته تقسیمبندی کنیم که شامل:
گیربکس حلزونی
گیربکس هلیکال (هلیکال شافت مستقیم، بول هلیکال، هلیکال آویز، هلیکال شافت موازی)
گیربکس خورشیدی
گیربکس سایکلو
اگر میخواهید بدانید هر یک از این گیربکسها چه کاربردی دارند، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
گیربکس حلزونی بیشتر در بالابرهای ساختمانی و صنعتی، میکسر و همزن صنعتی، نوار نقالهها، صنایع بستهبندی و… استفاده میشود. این نوع گیربکس قیمت مناسبتری نسبت به سایر گیربکسهای صنعتی دارد و به دلیل تعمیر و نگهداری آسان و همچنین عدم برگشتپذیری در نسبت تبدیلهای 1:46 به بالا، در طیف گستردهای از کاربردهای صنعتی استفاده میشود.
نوار نقاله ها (کانوایر)
بالابرها
ماشین های بسته بندی
میکسرها
صنایع و تجهیزات کشاورزی
گیربکس نانوایی
گیربکس جک اسکرو
گیربکس جک اسکرو به منظور تبدیل حرکت چرخشی به حرکت خطی استفاده میشود و مکانیزم حرکتی مشابه با گیربکس حلزونی دارد؛ این حرکت خطی را میتوان برای کاربردهای مختلف که نیاز به بلند کردن یا جابجایی بارهای سنگین دارند، استفاده کرد. از گیربکس جک اسکرو در بالابرها، تعمیرگاههای خودرو جهت بلند کردن خودرو از زمین، صنایع غذایی، تنظیم ارتفاع سطح سکوها و دریچه سد استفاده میشود.
گیربکس خورشیدی
گیربکس خورشیدی راندمان بسیار بالا و لقی کمی دارد و امکان کاهش دور خروجی تا سرعت بسیار پایین (حتی 0.1 دور در دقیقه) را نیز دارد. گیربکس های خورشیدی با طیف وسیعی از نسبت های دنده و با هر دو مدل کاهنده و افزاینده تولید و عرضه می شوند. طراحی سیاره ای چرخ دنده های گیربکس خورشیدی، امکان توزیع یکنواخت نیرو در سراسر چرخ دنده ها و ایجاد گشتاور بسیار بالا را فراهم می سازند. از جمله کاربردهای گیربکس خورشیدی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
روباتیک صنعتی
دستگاه های CNC
چاپگرهای سه بعدی
توربین های بادی و آبی
صنایع نظامی
دستگاه های خرد کن (Shredder)
کاربردهای سنگین صنعتی